You are here: Home » Бизнес - фирма услуги » Шпакловане и боядисване

Шпакловане и боядисване

Шпакловане и боядисване на стаи, къщи и апартаменти. Когато искате да освежите своето жилище, най-евтиния и най-лесен ремонт е да пребоядисате. Можете да освежите стаите като просто пребоядисате със същия цвят или да смените цвета, за да промените визията за следващите няколко години.

В днешно време боядисването най-често се прави с интериорна боя – латекс. Латексът може да бъде на различни производители – български и чужди. Латексът бива обикновен и латекс за влажни помещения (бани, кухни, килери, перилни помещения и др.).

Когато боядисвате в старо жилище за първи път с латекс, а преди това е било боядисано с варов разтвор (варосвано), трябва да извършите няколко допълнителни операции.

Шпакловане с гипсова шпакловка

Шпакловане с гипсова шпакловка се прави за заглаждане на неравностите по стената, което ще улесни нанасянето на боята (латекс) и ще направи цвета равномерен, защото няма да има множество сенки (създадени от вдлъбнатините). Гипсовата шпакловка е подходяща за спални помещения, холове и други сухи помещения. За мокри помещения е нужно да се използва специална шпакловъчна смес.

Преди да нанесете гипсовата шпакловка, важно е да проверите основата. Когато това е новоизмазана стена или пък стена, която е била варосвана, трябва да заздравите основата. За целта се прави грундиране с дълбокопроникващ грунд, който попива в основата и я стяга. По този начин, тя става по-малко хигроскопична (важно при боядисването) и по-здрава (не се рони и люпи).

След грундирането и изсъхването на дълбокопроникващия грунд, може да се нанесе шпакловката. Операцията се казва шпакловане, съответно: шпакловане на таван и шпакловане на стени.

След нанасянето на шпакловката се изчаква да изсъхне (обикновено на следващия ден) и се прави шкурене. Шкуренето заглажда ръбове, които са се получили при шпакловането и така тавана или стената стават много равни (идеално равни няма) и приятни на външен изглед.

С шпакловане могат да се изправят някои кривини и дефекти от неравно измазана стена или неравно зидана стена, но не очаквайте чудеса.

Боядисване с боя или латекс

Боядисване с боя или латекс обикновено се прави на стени, които преди това са били шпакловани. Ако вече е боядисвано с латекс, то най-вероятно е правена шпакловка преди това…, но дори и да не е – ако резултатите са задоволителни, то можете да не правите шпакловка на този етап, а директно да боядисате 1 или 2 ръце с боя или латекс.

Ако досега не е боядисвано с латекс и няма направена шпакловка, то има вариант стената да е измазана или измазана и варосвана. При това положение, имате 2 варианта:

  • да направите първо шпакловка, след което да боядисвате
  • да боядисате направо, без да шпакловате

Ако решите да боядисате, независимо дали стената е на етап фина мазилка, шпакловка или варосвана, трябва да предприемете първоначално заздравяване на основата с дълбокопроникващ грунд. Грундирането ще стегне основата и ще я направи по-малко хигроскопична, което ще спести боя.

След грундиране с дълбокопроникващ грунд и изсъхване на грунда, можете да се залавяте с боядисване. Боядисването се прави първо на тавана, после на стените. Ако използвате еднакъв цвят за таван и стени, тогава можете да ги боядисвате в произволен ред.

При използване на два или повече цветове по таван и стени, ще трябва да направите отсичане – отсичане на таван или между съседни стени. Отсичането може да се направи по няколко начина – на око/на ръка, с помощта на бояджийска лента (вид хартиено тиксо, но не лепи прекалено силно), с помощта на картон или тънка ламаринка, с декоратични елементи (фризове) и др. Ако не сте прекалено перфекционисти – ще се справите по всеки един от изброените начини.

Боядисването става с валяк за латекс (т.нар. мечета). При отсичането обаче трябва да ползвате четка. Четката трябва да бъде с дълъг косъм, тъй като четки с къс косъм остават неравномерни следи и не задържат латекс в тях. Върхът на четката трябва да е тънък/заострен, за да можете да изпипвате детайлно всяко движение.

Боядисването на влажни помещения като баня, кухня и др., трябва да се извършва със специална боя/латекс – боя за влажни помещения. Така ще си спестите неприятности с появата на плесен и мухъл.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.