You are here: Home » Бизнес - фирма услуги » Обръщане на прозорци, врати и дограма

Обръщане на прозорци, врати и дограма

Обръщане на прозорци, врати и дограма се нарича строителната услуга и процедура, при която след поставяне на нов прозорец (дървена, алуминиева или пвц дограма) или врата, има нужда от подмазване между стена и прозорец/врата, така че да се образува ъгъл, наравно с мазилката.

Обръщане на прозорци и врати са 2 вида стриутелни процедури – обръщане отвърте (вътрешно) и обръщане отвън (външно).

Обръщане на прозорци – отвътре (вътрешно)

Обръщане на прозорци отвътре (вътрешно) се прави по няколко метода, но в общи линии почти всички варианти се свеждат до използването на гипс или циментова смес. За вътре най-често се прави обръщане с гипс – гипсокартон, гипсово лепило и др.

Преценката за избор на метод за обръщане на прозорци и врати се прави от съответния майстор или от инвеститора. Ето малко повече информация от майсторка гледна точка, за да можете да направите избор.

Обръщане на прозорци с гипсокартон

Обръщане на прозорци с гипсокартон е най-евтиния и най-бързия (в повечето случаи) метод за обръщане на прозорци. Работи се сравнително бързо, обработените участъци изсъхват бързо и са готови за нова обработка скоро след това. Методът обаче не е подходящ за обръщане на врати (или за тежки тройни стъклопакети), тъй като честото минаване и възможността за удар, може да създаде пукнатини в снадките на гипсокартона.

Обръщане на прозорци с гипс

Обръщане на прозорци с гипс е универсален метод за обръщане на врати и прозорци отвътре. Получава се идеално равна повърхност, прав и точен ръб. Понякога обаче има прекалено много за пълнене и може да се наложи да се работи на няколко слоя. Това ще изисква повече време, за да стегне материала, преди да бъде нанесен следващ слой. Това естествено оскъпява процедурата – и като цена за труд, и като цена за строителен материал.

Обръщане на прозорци с циментова смес

Обръщане на прозорци с циментова смес е по-рядко използван метод, тъй като се създават предпоставки за напукване при стягането на цимента. Ако поставяте тапети, тогава това въобще не ви притеснява. Обикновено този метод е най-евтин откъм строителни материали и се използва за големи строежи, където след тази процедура ще минат месец-два преди финална шпакловка и боядисване. Пестят се доста пари за материали, така че това не е без значение за големи обекти – жилищни сгради или цели къщи.

Обръщане на прозорци – отвън (външно)

Тъй като отвън мазилката е изложена на външни условия, нормално е да се очаква, че изискванията към строителните материали и прецизността на работа са завишени. Цената за работата може да бъде по-скъпа, особено ако се налага обръщане на прозорците с топлоизолация, ако вече имате съществуваща външна топлоизолация, тъй като винаги преправянето отнема повече време и е “пипкава” работа. Полагат се армиращи мрежи, за да се предотврати напукването на обърната топлоизолация.

Отвън се работи с циментови смеси, които издържат на измръзване, не са високо хигроскопични, както например е гипса. Това позволява живот от няколко десетки години, в зависимост от външните условия (вода и влажност, брой дни с минусови температури, сила на вятъра в региона, северна/южна/източна/западна страна и т.н.

Понякога при подмяна на старата дограма и прозорци с нова, новият прозорец пасва точно и отвън се налагат съвсем дребни замазвания, с което си спестявате голяма част от разходите.

Обръщане на прозорци и врати – снимки и видео

Можете да видите снимки от обръщане на прозорци, както и видео за обръщане на прозорци с гипсокартон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.